Voordelen van Facebook verwijderen

stoppen met facebook

Ik werd helemaal gek van Facebook. Ik vond het echt niet meer leuk toen ik merkte dat ik standaard om de vijf minuten “facebook.com” in mijn browser intikte terwijl ik op kantoor zit om te werken.

Ik ben dan ook gestopt met Facebook. Ik heb mijn Facebook-account verwijderd en dat is de beste beslissing die ik tot nu toe genomen heb.

Het idee om er mee te stoppen speelde al langer in mijn hoofd. Ik zag elke dag alleen nog maar onzin langskomen en voelde steeds vaker de behoefte om mijn vrienden ergens in te “taggen” terwijl ik dit eigenlijk heel debiel gedrag vind. Ik las ook het bekende artikel When You Stop Checking Facebook Constantly, These 10 Things Will Happen, en toen wist ik het zeker: ik stop ermee.

Facebook Verslavend

Facebook is enorm verslavend en bovendien wordt het zo gebouwd dat je steeds blijft terugkomen voor meer. En dat terwijl het je echt he-le-maal NIETS oplevert. Vind ik zelf dan. Bovendien overtreedt Facebook de Nederlandse wet voortdurend.

facebook verslaving

Natuurlijk is Facebook handig om contact te houden met mensen, maar dat doe ik dan maar via LinkedIn en e-mail. Er zijn wel mensen die ik nu minder spreek omdat ik niet meer op Facebook zit, maar misschien is het tijd om tot een bittere conclusie te komen:

Als ik mensen alleen maar spreek via Facebook, zijn het dan wel waardevolle vrienden en/of kennissen? Als je alleen contact met elkaar kunt houden door toe te geven aan een verslaving die alleen het bedrijf Facebook veel oplevert, is dat dan wel wenselijk? Ik heb voor mezelf besloten van niet en heb iedereen gevraagd om dat ook te respecteren.

De voordelen van stoppen met Facebook

Als je erover denkt om met Facebook te stoppen, of als je gewoon nieuwsgierig bent naar wat zo’n beslissing zou kunnen opleveren, lees dan vooral de hieronder staande voordelen van stoppen met Facebook. Laten we eens kijken naar de voordelen van het loslaten van Facebook uit je leven.

1. Verbeterde geestelijke gezondheid

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat overmatig gebruik van sociale media, waaronder Facebook, gekoppeld is aan verhoogde niveaus van angst, depressie en eenzaamheid. Door een stap terug te doen, kun je je mentale welzijn een boost geven en jezelf de kans geven om echt aanwezig te zijn in het moment.

2. Meer tijd voor echte sociale interacties

Zonder constante meldingen, berichten en tijdlijn-updates heb je meer tijd om fysiek met vrienden en familie om te gaan. Echte interacties kunnen verrijkender en bevredigender zijn dan digitale conversaties.

3. Verminderde blootstelling aan negativiteit

Facebook-feeds kunnen vaak vol zitten met negatieve nieuwsverhalen, politieke argumenten, en trollen. Door jezelf hiervan te bevrijden, kun je een positievere dagelijkse ervaring creëren.

facebook bekijken op mobiel

4. Betere privacy

Facebook heeft vaak in het middelpunt gestaan van controverse met betrekking tot gegevensprivacy. Door je account te verwijderen, verminder je het risico dat je persoonlijke informatie wordt misbruikt of gedeeld.

5. Minder vergelijking met anderen

Het is gemakkelijk om jezelf te vergelijken met anderen op basis van de gecureerde levens die ze presenteren op sociale media. Door met Facebook te stoppen, kun je jezelf losmaken van deze cyclus van vergelijking en werken aan het waarderen van je eigen unieke pad.

6. Bevrijding van de ‘like’-cultuur

Een leven zonder de constante behoefte aan goedkeuring in de vorm van likes, reacties en shares kan verfrissend zijn. Je zult merken dat je dingen doet omdat je ze waardeert, niet omdat ze goed zouden staan op Facebook.

7. Productiviteitsboost

Met al die extra tijd die je niet besteedt aan het scrollen door je tijdlijn, kun je je richten op hobby’s, lezen, sporten, of andere activiteiten die je persoonlijke groei bevorderen.

Wat levert het stoppen met Facebook op?

Het is niet enkel een kwestie van wat je verliest (of in dit geval, wat je achter je laat), maar wat je wint. Door met Facebook te stoppen, win je:

  • Innerlijke rust: Minder blootstelling aan constante informatie en negativiteit.
  • Tijd: Uren die je kunt investeren in jezelf, je dierbaren en je passies.
  • Echtheid: Een kans om authentieke relaties en ervaringen te cultiveren zonder de filter van sociale media.

Stoppen met Facebook is niet voor iedereen. Sommige mensen vinden er een waardevol netwerk, bron van nieuws, of een manier om in contact te blijven met geliefden ver weg. Echter, als je merkt dat het meer kwaad dan goed doet, is het misschien tijd om een pauze te overwegen en te genieten van de vele voordelen die het leven buiten de blauwe wereld biedt.