Foto’s maken met een green screen

In de afgelopen twee weken heb ik mij bezig gehouden met het fotograferen van objecten en personen voor een green screen. Dit is een groen scherm die het door de felle kleur makkelijk maakt voor computersoftware om de voorgrond “los” te halen van de (groene) achtergrond.

green screen

De bovenstaande foto is natuurlijk van een groene muur. Dit werkt meestal ook, maar ik kan me voorstellen dat je geen hele muur groen wilt verven voor één projectje. Wat wel handig is: voor maar een paar tientjes kun je een green screen kopen.

Wanneer je je green screen hebt opgehangen kun je foto’s maken van personen of objecten met de green screen als achtergrond. Belangrijk hierbij is dat de “vloer” waarop je objecten (of personen) staan ook bedekt is met het groene doek. Zo kun je ze heel makkelijk losknippen van hun achtergrond wanneer je de foto in een goed programma importeert.

Je kunt dit ook met video’s doen. Zo las ik een handig artikel op de website ProductGids: Green screen iMovie tutorial (in het Nederlands!). Natuurlijk zijn er ook Engelse websites en veel Engelse video’s met tutorials hierover.

Als je bijvoorbeeld in Photoshop een foto wilt loshalen van de groene achtergrond, kun je onderstaande video gebruiken voor meer informatie.

De techniek achter een green screen

De techniek achter de green screen heet ook wel “chroma key”. Meer daarover kun je hier lezen.